Wil Emmen is namens Peer Groep als Kostendeskundige betrokken bij de renovatie van de Merwedebrug. In dit artikel vertelt hij over zijn rol binnen dit project.

Renovatie van de Merwedebrug in Papendrecht

De Merwedebrug in Papendrecht, een opvallende stalen boogbrug, vormt een belangrijke schakel in de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht. Met een hoofdoverspanning van 203 meter en een totale lengte van 1.032 meter overspant deze brug de Beneden-Merwede en de eerste Merwedehaven van Dordrecht. De brug heeft 2x2 rijstroken en een fietspad aan de oostkant voor langzaam verkeer. De omgeving is overwegend industrieel, en de brug fungeert als enige wegverbinding over de Beneden-Merwede in deze regio. Vanwege het belang voor landbouwverkeer heeft de brug geen autowegstatus richting de A15, waardoor landbouwverkeer wordt toegestaan. Daarnaast dient de brug als omleidingsroute voor verkeer met gevaarlijke stoffen dat niet door de Drechttunnel in de A16 mag. Gemiddeld opent de Merwedebrug één keer per dag voor de scheepvaart, waarbij de drukste momenten op vrijdagmiddag liggen. Om de verkeersstroom te bevorderen, blijft de brug tijdens de spits (07:00-09:00 en 16:30-18:30) meestal gesloten.
renovatie merwedebrug
merwedebrug papendrecht
papendrecht
merwedebrug
De Merwedebrug in Papendrecht
papendrechtse brug

Noodzakelijke Renovatie

Op de vraag waarom een renovatie noodzakelijk is antwoordt Wil: ‘’Door de renovatie blijft de klep, het bewegingswerk en de technische installatie veilig en de regio bereikbaar. Het vaste deel wordt in deze fase niet vervangen, omdat de klep, het bewegingswerk en de technische installaties en systemen aan vervanging toe zijn. Maar buiten deze noodzakelijke vervangingen zijn er een aantal maatregelen noodzakelijk om toekomstig bestendigd te zijn of om de renovatie te laten plaats vinden”.  Wil vervolgt: “Toen ik bij het project betrokken werd, heb ik eerst een budgetcontrole gedaan. Om een eerste indruk van de kosten te krijgen, werd een zogeheten “quick and dirty” schatting gemaakt. Dit betekent dat er op basis van standaard kengetallen (€ per m²) een ruwe inschatting van de totale kosten werd gemaakt, aangepast aan de huidige prijzen. Hieruit bleek echter dat het project onvoldoende budget had om alle noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren.’’.

Verdieping in het Budget

‘’De vervolgstap was een verdere budgetanalyse, waarbij alleen de vervanging van de klep en het bewegingswerk werd bekeken. Voor de bijkomende kosten werd een standaard verhogingspercentage toegepast. Dat bleek voor dit project echter onvoldoende. Naast de vervanging van de klep omvat het project ook vernieuwing van het betonnen dek en de technische installaties, plus geluidswerende platen voor de klep. Om te voldoen aan de laatste veiligheidsnormen worden tevens wensen van omwonenden en beheerders meegenomen. Hierdoor groeide de projectomvang aanzienlijk.’’

Van budgetraming naar calculatie

‘’Na de budgetbespreking met het IPM-team is het budget vervolgens door het bevoegd gezag beoordeeld. Inmiddels ben ik betrokken bij het complementeren van de contractraming. Dit betekent dat interne medewerkers input leveren ten aanzien van uitgevraagde onderdelen. Alle onderdelen worden door mij gecalculeerd. Het uiteindelijke doel is een duidelijke scope, zowel voor de klant als de aannemer. Dit bereiken we door een work breakdown te koppelen aan het risicodossier, de planning, de detailcalculatie en het werkpakket. Zo voorkomen we dat er na gunning nog aanvullende werkzaamheden (VTW’s) ontstaan. Het is een prachtig proces waarin techniek samenkomt met emotie, kennis, vakmanschap en wederzijds vertrouwen. Samenwerken is geen loos begrip; het vraagt elke dag weer hard werken.”, aldus Wil.